O nás

Ze života MS

Nejen zábava

Lov

Psí kamarádi

Kontakt

Fotogalerie

Různé

 

Domů - aktuálně

 

Rok 2017

 

Podání léčiv

   Myslivcům a členům našeho spolku zvlášť by stačilo připomenout stručně, že bylo v termínu 11.-12.února podáno zvěři léčivo spárkaté zvěři. Máme v tomto směru letité zkušenosti, známe dávky a účinné látky a většina z nás považuje podání léčiv za jakousi samozřejmost. Výdaje nutné k tomu, abychom udrželi výskyt parazitů v honitbě na možném minimu a zimou oslabenou zvěř nenechali dál trápit ještě plicnivkami, červy v trávicím traktu a střečky v nosohltanu i podkoží.

   Stránky našeho spolku jsou veřejně přístupné, čtou je nejen zájemci o myslivost. Zejména pro ně jsou určeny následující informace z letošního, jak říkáme „odčervení“. Tím spíš, že vrstva sněhu, který se nasypal v honitbě, tu byla naposledy v roce 2012.

   Za mírných zim zvěř bere u krmelců jádro / oves, kaštany, suché pečivo/, dužnaté krmivo /jablka, mrkev a jinou zeleninu/ a hlavně sůl. I kvalitní seno zůstává dlouho netknuto, dokud se zvěř pod sněhem dohrabe k přirodní potravě. Když začne srnčí vytahovat, začíná období nouze. Když vyklidí jelení zvěř seno z jeslí, je zle. Signál k tomu, abychom připravili dovoz balíků sena na přístupná místa k okraji lesa a zvěř nejen přikrmili, ale i odlákali z houštin, kde v době nouze většinou začne ohryzávat měkké listnáče i smrky. Letos na Tři krále bylo sněhu ještě do dvaceti centimetrů, 10. ledna ale přes půl metru i na okraji Libouchce. První balíky sena jsme zaváželi 15. ledna a pokračujeme i v únoru.

   Pro položení léčiv ideální podmínky. Počty zvěře u krmných zařízení i na jiných místech bylo možno poměrně přesně určit. Srnčí zvěř je věrná svým stávaništím a odejde ve sněhu spíš k potokům a zahradám než by se dala všechna zlákat ke krmelcům. I pro několik kusů za zahradou je správné položit medikované granule.

   Nutno doplnit, že léčiva je možno podle metodiky státní veterinární správy použít pouze tam, kde byl zjištěn silný výskyt parazitů. Loni jsme odevzdali a nechali vyšetřit na parazity 6 vzorků trusu zvěře. Bohužel s převahou nálezů, které opravňují k léčbě. Nejen střečky, které zde má většina zvěře a kvůli nimž jsme pokládali léčivo především.

   Společný termín domluvili všichni myslivci v Ústeckém kraji přes spolky ČMMJ. To proto, že zvěřinu po položení léčiv nelze bez speciálního vyšetření v době ochranné lhůty požívat. A černou zvěř je třeba lovit i v zimě.

   Poprvé jsme použili informaci občanům prostřednictvím SMS. Podle ohlasů jsme se setkali s pochopením. Několik dobrovolníků na blízká místa dokonce doneslo zvěři na přilepšenou i z vlastních domácností slunečnicové semeno, odkrojky zeleniny a jablek.

   K léčení jsme tentokrát na doporučení kolegů z jiných okresů použili granule s příměsí účinné látky Ivermektin. Kromě krmelců jsme dávali ke všem balíkům sena a na místa, kam pravidelně dochází zvěř za jinou potravou. Celkem na 16 míst v honitbě. První den položit poloviční dávku, druhý den zkontrolovat a doplnit zbytek. Zvěř vzala granule většinou stejně jako oves. Následující den jsme nacházeli jen prázdná koryta i pytle, které jsme provizorně použili jako podložku na sněhu. I podél protažené cesty za vesnicí, kde o víkendu projdou desítky lidí se psy. Pro nás to byly tři dny zvýšené pohotovosti. Výsledek potěší.

Ing. Bohumír Freiberg, hospodář

 

Kompletní fotogalerie


 

 

 

 

Zpět na výčet roků

 
 

Užitečné odkazy:

Časopis myslivost

Stránky obce Libouchec

Stránky Českomoravské myslivecké jednoty